YSTER TVIST - ETT FORSKNINGS PROJEKT

Tvist- och korssöm i ylle kan vara vågrätt och lodrätt i statiska former
MEN så mycket mera!


 Under ett år i Butiken Hemslöjden Skåne fick jag möjlighet att fördjupa och bli helt betagen av den folkliga sömnaden i de bundna stygnen, kors- och tvisstsöm.

Under början av förra seklet togs dessa mönster och färger fram till försäljning för de Skånska Hemslöjdsbutikerna men mönsterformerna likriktades och färgerna plockades från de blekta framsidorna. 

 När man i dag får möjlighet att granska textilierna och då framförallt baksidan, öppnar sig en helt ny mönster- och färg värld. Historiskt var garnerna som användes växtfärgade med en skicklighet i att få fram underbara nyanser. Krappen och koschenill skapade varma röda nyanser. De blå kulörerna av indigo har ett djup som aldrig går att uppnå med dagens kemikalier och här och var så visar sig strålande limegröna partier. Så vilt och kraftfullt!

 Inget valknutsparti är den andra lik, rosor, stjärnor och ekollon ligger absolut varken lodrätt eller vågrätt. Kvinnorna sydde korssömmen och tvisten lika fritt som i det fria yllebroderiet, och inte är det så konstigt, då det kom ur samma flitiga kvinnors händer. Det mest spännande under projektet har varit att återupptäcka mönsterprakten i de fria ystra formerna som broderats i tvisten och korssömen. På bottenväven har man ritat upp former som tulpaner, kugghjul och andra figurer för att sedan med mörkbrunt garn sy konturerna och därefter fyllt formerna med kors- och tvist stygn och här och var lite extra stygn. 

Vill du lära dig mer hör av dig så ordnar vi en kurs.  Vill du deltaga i en forskningscirkel om kors- och tvistsömmens historia, material och formspråk hör av dig till mig!